Данная фотография взята с интернета

Американдық ғалымдар даршын диабеті бар адамдардың диетасына қандағы қант деңгейін қалыпқа келтіретіндігін анықтады. Олардың нәтижелері Эндокриндік қоғам журналында жарияланды.

«Біздің үш айлық бақылауларымыз корицаның диабеттік еріктілердегі қандағы қант деңгейін тұрақтандырғанын көрсетті. Осы зерттеулердің нәтижелері даршынның екінші типтегі қант диабетінің даму қаупін төмендететіндігін неғұрлым ұзақ көлемде бақылауға негіз береді », - деді Джосто Ромео, Бостондағы (АҚШ) Джозлин диабет ғылыми-зерттеу орталығының эндокринологы, оның сөздері баспасөзде келтірілген. - журнал қызметі.

ДДСҰ статистикасы бойынша қазіргі кезде шамамен 340 миллион адам 1 және 2 типті қант диабетімен ауырады. Адамдардың одан да көп саны, шамамен әлемнің дамыған елдерінің әрбір үшінші немесе төртінші тұрғындары метаболикалық синдром деп аталатын аурудан зардап шегеді.

Метаболикалық синдромның дамуының алғышарттарының бірі майлы тіндерде пайда болатын созылмалы қабыну процестері болып табылады. Ол түзетін молекулалар бауырдың жұмысына әсер етіп, майдың тез жиналуына және қандағы глюкозаның көбеюіне ықпал етеді. Сайып келгенде, бұл диабеттің және басқа аурулардың дамуына әкеледі.

Ромео және оның әріптестері бұл процестерді өте күшті антиоксидантты қасиеттері бар танымал тағамдық қоспалар - даршын қолдану арқылы басуға болатындығын айтты. Жақында ғалымдар тамағына даршын үнемі қосып отыратын адамдарда қандағы қанттың мөлшері ерекше төмен болатындығын байқады, бірақ оның нақты дәлелі осы күнге дейін алынған жоқ.

Американдық эндокринологтар осы гипотезаларға алғашқы ауқымды зерттеу жүргізді, оған преддиабетпен ауыратын 50 ерікті қатысты. Ғалымдар оларды екі топқа бөлді, олардың біреуі күніне 500 мг даршын сығындысы бар таблеткаларды қабылдады, ал екіншісі плацебо алды.

Келесі үш айда зерттеушілер инсулинге сезімталдық пен қандағы глюкозаның деңгейін бақылап отырды. Сонымен қатар, ғалымдар даршынның көп мөлшерін созылмалы тұтыну ықтимал қауіпті жанама әсерлер туғызатындығын түсінуге тырысты.

Белгілі болғандай, даршын қабылдау еріктілердің қандағы қант деңгейін тұрақтандырды, сонымен қатар олардың денелерін инсулинге сезімтал етіп, ешқандай жағымсыз әсер етпеді. Бұл, Ромео мен оның командасының пікірінше, корицаның 2 типті қант диабетінің дамуын болдырмауға көмектесетіндігін тексеретін үлкен зерттеулерге жол ашады.

Дереккөз: ТАСС жаңалықтар агенттігі